HISTORIEN OM ULF OCH WORLD CLASS

HISTORIEN OM ULF OCH WORLD CLASS

World Class startades 1983 i Stockholm av den före detta kroppsbyggaren Ulf Bengtsson. Hans vision var att skapa en plats där alla kan utveckla sin hälsa och sitt välmående genom styrketräning. World Class har utvecklats mycket under sina 30 år och erbjuder idag ett enormt utbud av träningsformer.

Om Ulf

"Redan som tolvåring ville jag bli bäst i världen. Frågan var bara inom vilket område. Jag prövade alla tänkbara idrotter som fanns hemma i Arvika. I grund och botten har jag har samma inställning idag. Det finns många likheter mellan att driva företag och att vara elitidrottsman, säger Ulf Bengtsson."

Problemet var att han alltid satte målet väldigt högt. För unge Ulf handlade allt om att träna och bli bäst. Inte bara i Arvika utan bäst i världen, inget annat dög för honom. På 70-talet hittade Ulf sin grej. En sport som han senare skulle komma tillhöra världseliten i, nämligen – bodybuilding. Han hade tränat styrka i många år, hade de naturliga förutsättningarna, den nödvändiga envisheten och det brinnande engagemanget . Som bäst rankades Ulf Bengtsson som världstrea i bodybuilding.

"Under tiden jag tävlade tillbringade jag mycket tid Los Angeles. I Santa Monica och på Venice Beach samlades alla som brann för träning, här tränade jag med de största inom sporten - Frank Zane, Samir Bannout och så Arnold himself förstås. Det var i den här miljön jag fick inspiration och idéer som jag förverkligade senare."

När idrottskarriären var över startade Ulf Bengtsson den hälso - och träningstrend som idag har vuxit till en folkrörelse i Sverige och många andra länder. 1983 föddes det egna företaget World Class som tillverkade träningsutrustning, sålde sin en egen klädkollektion och startade sitt första gym på Atlasgatan i Stockholm.

"Ett par år senare öppnade jag World Class Hälsostudion med salladsbar, gruppträning, Morning Club för företag och en miljö som höll samma standard som dagens bästa träningsanläggningar. Hit kom Bruce Springsteen och andra kändisar när de var Stockholm. Anläggningen var långt före alla andra på en marknad som just sett dagens ljus."

Nästa steg var att ta varumärket utanför Sveriges gränser - anläggningar öppnades runt om i Europa, i det forna Sovjet och Mellanöstern. 1995 förlorade Ulf den ryska delen av verksamheten och därmed grunden för hela företaget.

"Vi var störst i Ryssland och jag hade lagt all min kraft där. När det försvann var jag tillbaka på ruta ett igen. Det enda jag hade var varumärket, några få vänner och en brinnande övertygelse om att komma tillbaka."

Ulf flyttade till Bryssel och därifrån startade återuppbyggnaden. För ett par år sedan noterades World Class på Stockholmsbörsen och företagets utveckling är imponerande. Affärsidén har hela tiden varit att utveckla varumärket World Class inom hälsa, rekreation och livsstil, inte bara i Sverige utan över hela världen. Idag finns det anläggningar i åtta länder med tillsammans nästan 60 000 medlemmar! Det är utanför Sverige de största framgångarna skördas, i Östeuropa, då främst Rumänien.

"Jag vågar påstå att vi idag är ledande inom fitnessbranschen i Europa och i flera länder är vi klart marknadsledande. Vi erbjuder det absolut senaste inom träning och vi gör det i exklusiva, välkomnande och effektiva anläggningar där våra medlemmar känner sig väl omhändertagna. Det har varit en fantastisk resa från det första gymet på Atlasgatan till det som World Class erbjuder idag. Särskilt roligt var det att kunna öppna vårt svenska flaggskepp på Nybrogatan 8 i Stockholm för ett par år sedan. Där kan man i Sverige se vad vi står för i resten av Europa."

Även om hälsobranschen vuxit kraftigt finns fortfarande mycket att göra. Framtiden ser ljus ut.

"Mellan 12 och 15 procent av de vuxna i västvärlden är regelbundet aktiva och betalar för sin träning. De återstående 85 procenten av befolkningen är vår potential. Intresset för hälsa ökar och vi bidrar med att erbjuda en bra livsstil. Samtidigt blir alltfler stillasittande, inte minst de unga. Jag tycker skolan och samhället i övrigt måste lära ungdomarna nödvändigheten av fysisk aktivitet, folk ska uppmuntras till att hålla sig friska. Här finns stora vinster att göra för samhället, avslutar Ulf Bengtsson."

MORE IMAGES

 
 

WORLD CLASS INTERNATIONAL : BELGIUM | CROATIA | CZECH REPUBLIC | FRANCE | HUNGARY | POLAND | ROMANIA | SERBIA | SWEDEN